OverKop

Sinds 2022 heeft Lier zijn eigen OverKop-huis. Een OverKop-huis is een plek waar jongeren tot 25 jaar op een laagdrempelige manier terechtkunnen voor een luisterend oor.

Tot voor kort telde Vlaanderen vijf OverKop-huizen, eentje in elke provincie. Ze werden opgericht onder meer met geld van de Rode-Neuzen-actie. Het is de ambitie van de Vlaamse Regering om dit aantal op te trekken, in totaal zullen er zo 30 vestigingen zijn. In Lier zal het OverKop-huis onderdeel uitmaken van jeugdhuis De Moeve.

In een OverKop-huis kunnen jongeren gewoon binnenlopen om leuke dingen te doen, zonder dat ze een etiket opgeplakt krijgen. Hun mentale nood wordt er opgepikt en men zoekt er naar oplossingen. Achter een leuk vrijetijdsaanbod voor- en door jongeren gaat een hechte samenwerking schuil van verschillende jeugdwelzijnspartners (CAW, Stad Lier, De Moeve vzw, en vele anderen). Door hun aanwezigheid tijdens de activiteiten kan er vanuit de eerste lijn hulp geboden worden.

De OverKop-medewerkers wachten niet tot de jongeren zelf naar het OverKop-huis komen, maar trekken ook de baan op om hen te ontmoeten.

 

Het OverKop-team

Ik ben Tom, de jeugdopbouwwerker bij de Moeve. Je vindt me vooral op straat en tijdens OverKop. Ik ga graag wandelen en snowboarden! Wil je nog meer te weten komen? Je kan me terugvinden in het jeugdhuis en het skatepark!

Ik ben Britta, jeugdopbouwwerker bij De Moeve en OverKop. Je kan me terugvinden in en rond het jeugdhuis en tijdens de openingsuren van OverKop. Je zal me ook regelmatig terugvinden op straat in Lier. Kom gerust aan mijn mouw trekken voor vragen of een gezellige babbel! Verder houd ik van zotte ideeën, avontuur, creatieve uitspattingen en een goede babbel, ik kijk er naar uit jullie te leren kennen!